Partint de la premissa que part de la labor d’un festival és saber reconéixer i fer costat a joves talents, per a aquesta edició 2021 hem posat en marxa el projecte Zootropo, un laboratori on el o la guanyadora del concurs per a instituts Curts per Mòbil (organitzat per Casa de la Dóna i celebrat dins del festival) obté una formació audiovisual a càrrec de professionals del sector, i el suport per a realitzar el seu propi curtmetratge.

Zaira Escoto, guanyadora de Curts per Mòbil 2020, ha realitzat el curtmetratge Ho van fer protagonitzat per Alfred Picó i Cristina Perales. El mateix compte la història de dos veïns de Quart de Poblet que en la postguerra, comparteixen el dolor i la incertesa de no saber què és dels seus fills.


Acompanyada per Paola Franco i Ramón Alfonso, tutors del projecte, Zaira ha partit d’una idea pròpia i l’ha anada desenvolupant fins a convertir-la en el seu primer curtmetratge professional. Per a això ha rebut formació de Raquel Antón en Guió, Nacho Ruipérez en Direcció, Mila Luengo en Producció, Juan Carlos Fita en Fotografia, Javier Alfonso en Direcció d’intèrprets, i Ramón Alfonso en Llenguatge Audiovisual. Quant a l’Assessorament Històric, s’ha comptat amb la col·laboració de Andrea Moreno-Martín.