El Concurs de Curtmetratges, QUARTMETRATGES, de Quart de Poblet naix en 1984, a iniciativa de l’Associació Terra Culta, un grup de joves aficionats al cine que inicien la seua activitat  en 1982 organitzant jornades de cine, cinefòrums i activitats al voltant de la cinematografia. Posteriorment, l’esmentada associació es va disoldre, siguent el mateis Ajuntament qui decidirà assumir la continuïtat del festival.

Uns anys després, el 1989, a petició dels joves participants, es convoca el  Concurs de Guions per a Curtmetratges, igualment d’àmbit valencià, que avança de forma paral·lela al concurs de curts i cada any rep un major nombre de participants.

L’àmbit del Concurs és, des dels seus inicis, la Comunitat Valenciana, característica que encara que el defineix. Els concursos pretenen ser bàsicament un lloc d’encontre per als joves valencians interessats en el món de la imatge, creant un espai d’encontre on fomentar la creativitat i l’intercanvi de coneixements. Aquest certamen proporciona una visió específica del Cinema Valencià i afavoreix la difusió del mateix.

La trajectòria del Concurs va ser reconeguda en 1992 pel Comité Organitzador de Cinema Jove que li va atorgar el Premi Especial Cinema Jove per la seua destacada tasca en la promoció del cinema independent i amateur entre els joves de la Comunitat Valenciana.

El Concurs de Curtmetratges s’estructura en 3 seccions: ficció, animació i documental. La joventut del municipi, molts d’ells futurs cineastes, participa activament en la secció Concurs de Curts per mòbil, i també atorgant el Premi Públic Jove.