CENTENARI BERLANGA

SESSIÓ ESPECIAL LUIS GARCÍA BERLANGA

IUMENGE 17 / 19h. CENTRE CULTURAL EL CASINO
PRESENTACIÓ I COL·LOQUI ROSANA PASTOR

En la seua edició número 38, Quartmetratges s’uneix a les celebracions del Centenari Berlanga. Així, el festival de Quart de Poblet suma a la seua programació una sessió especial dedicada a l’artista valencià en la qual es projectarà “Bienvenido, Mr. Marshall!” (1953), el seu primer llargmetratge, i, encara hui, un dels més benvolguts i recordats de la seua filmografia.

Situat a Villar del Riu, un dels més característics poblets de l’univers “berlanguiano”, suposa una rondalla amb reminiscències de cinema italià sobre un fugaç restabliment de la capacitat de somiar en la trencada Espanya de la dictadura, activada per la notícia de la hipotètica visita a la localitat dels visitants estatunidencs del conegut Pla Marshall.

Encara que la pel·lícula, com “Calabuch” o “Los jueves, milagro” (amb les quals conforma una sort de trilogia), sembla muntar-se segons la presa d’uns certs mecanismes dels contes, com la veu amable d’un narrador o la decisiva intervenció dels somnis, compon, no obstant això, una ferma anàlisi crítica de la depriment realitat de l’època. Berlanga utilitza l’excusa de la visita al poble i la mirada, en aparença afectuosa, als veïns (per exemple, aqueix alcalde representat per Pepe Isbert, la mestra, o el gentilhome revellit i nostàlgic) per a ajustar una precisa radiografia social i política.

La sessió comptarà amb una presentació i un col·loqui a càrrec de Rosana Pastor, comissionada de l’any Berlanga de la Comunitat Valenciana.